Ontploffingsgevaar dreigt bij De Graafschap na ontslag scout (2024)

Sport

Richard van der Made

1 juni, 09:00 5 minuten leestijd

Ontploffingsgevaar dreigt bij De Graafschap na ontslag scout (2)

DOETINCHEM - Het oproer kraait bij De Graafschap. De Doetinchemse club wordt in veel geledingen verscheurd door verschillende visies. Een dieptepunt van het tumult is voorlopig het ontslag van een talentvolle scout uit Duitsland. Alexander Reuters was pas vijf maanden aangesteld, maar hij kan op last van de directie nu alweer vertrekken.

Wat is er aan de hand bij De Graafschap dat amper twee weken geleden al in de eerste ronde van de play-offs werd uitgeschakeld in de race om promotie? Zeker is dat de directie en de Raad van Commissarissen met elkaar in de clinch liggen.

Geen commentaar

Voorzitter Theo Hek wil geen commentaar geven op de onrust en ook technisch directeur Peter Bijvelds laat weten dit weekend 'even afstand' te willen nemen van het voetbal. Dat is opvallend, want normaal gesproken zijn beide kopstukken altijd benaderbaar en beschikbaar voor een reactie.

De voorzichtigheid zegt alles over hoe gevoelig veel zaken momenteel liggen bij De Graafschap. Vrijdagmiddag ontsloeg de directie van De Graafschap scout Reuters. De 32-jarige Duitser komt voort uit een nog vrij minimale samenwerking met landskampioen Bayer Leverkusen. Aanvankelijk was iedereen enthousiast.

Reuters droeg regelmatig spelers aan, maar daar gebeurde nauwelijks iets mee. Tot grote ergernis en frustraties van de scout die hierover intern duidelijk zijn mening gaf. Bij Leverkusen werd hij alom gewaardeerd, maar bij De Graafschap zou hij continu tegen muren zijn opgelopen.

Verhoudingen op scherp

Hoe de breuk met de talentvolle scout precies is ontstaan, blijft vooralsnog onduidelijk. Duidelijk is wel dat het de verhoudingen in de top alleen maar verder op scherp heeft gezet en dat RvC voorzitter Theo Hek een aantal keren met Reuters over de ergernissen sprak. Dat werd hem door de directie kwalijk genomen.

Gebrekkige communicatie

De Raad van Commissarissen van De Graafschap ziet overigens wel muziek in de samenwerking met de Duitse topclub en wil. die ook het liefst uitbreiden. Leverkusen is daarin wel de bepalende partij. De directie zou mede daardoor wat minder enthousiast zijn. En zo zijn er meer zaken die over en weer voor irritaties zorgen. De onderlinge communicatie wordt nogal eens 'gebrekkig' genoemd.

Nooit waren er zoveel inkomsten

Een ander probleem bij De Graafschap is het spelersbudget. De Doetinchemse club heeft dit seizoen ruim 9 miljoen euro aan inkomsten. Dat bedrag is in jaren nooit zo hoog geweest. Oorzaak is het uitstekend gevulde stadion en het groeiend aantal sponsoren van de afgelopen jaren.

Toch wordt bij De Graafschap slechts gewerkt met een spelersbegroting van iets meer dan 2 miljoen euro en het ziet er ook niet naar uit dat die fors wordt verhoogd. De invoering van vrouwenvoetbal bij de Doetinchemse club speelt daar zeker een rol bij.

Zuinig financieel beleid

Onder leiding van financieel directeur Hans Mol wordt tegenwoordig heel scherp toezicht gehouden op de centen. Dat is een gevolg van de chaos die de afgelopen jaren ontstond. De puinhoop op financieel gebied kostte Melanie Koster haar baan als hoofd van de afdeling.

De Graafschap kampte plotseling met een verlies van bijna 2 miljoen euro. Dat sloeg in als een bom. Het leidde zelfs tot de val van een aantal leden van de Raad van Commissarissen, onder wie voorzitter Martin Mos die zich daarna nooit meer liet zien.

Ontploffingsgevaar dreigt bij De Graafschap na ontslag scout (3)

Veel dertigers die blijven

Van risico nemen en ambitieus scouten naar talentvolle spelers is echter nauwelijks sprake bij De Graafschap. De scouting, met een heel dunne bezetting, is al jaren een zorgenkindje. De selectie herbergt vooral veel dertigers met een mix van spelers uit de jeugdopleiding. Ook het grote aantal oudere spelers wekt weer ergernis op bij een aantal invloedrijke geledingen van de Doetinchemse club.

Zij pleiten voor een frisse wind door de spelersgroep in plaats van het (mogelijk) verlengen van ervaren krachten als Ralf Seuntjens, Xandro Schenk, Lion Kaak en Jeffrey Fortes.

Balende Büttner

Ook Alexander Büttner ligt nog voor een derde seizoen vast. De Doetinchemmer had zich veel meer voorgesteld van zijn avontuur bij De Graafschap. Na een teleurstellend eerste seizoen zonder play-offs ging het dit jaar wat beter op sportief gebied, maar promotie kwam nooit serieus in beeld. Büttner baalt daar enorm van.

Voorzichtig beleid

Bijvelds opperde onlangs nog bij Omroep Gelderland dat het wel wat ambitieuzer mag bij De Graafschap, maar dat hij met handen en voeten gebonden is aan het voorzichtige beleid bij de Achterhoekse club. Bijvelds zegt een topsportklimaat na te streven, maar dat komt nauwelijks van de grond.

LEES OOK De Graafschap wil meer na teleurstellend seizoen: 'Onze ambitie moet omhoog'

Opstappen van beleidsbepalers

Ondertussen kijken de beleidsbepalers en invloedrijke mensen achter de schermen elkaar vooral aan en blijft iedereen in zijn comfort zone zitten. Toch dreigt bij De Graafschap momenteel ontploffingsgevaar. Insiders laten weten dat er achter de schermen een hoop speelt. Beleidsbepalers overwegen zelfs op te stappen.

Go Ahead Eagles

De Graafschap staat aan de vooravond van een nieuw seizoen in de eerste divisie. Voor het vijfde jaar op rij lukte het niet om te promoveren. Ondanks een groei aan inkomsten en een stadion met gemiddeld tienduizend toeschouwers die massaal achter de ploeg staan.

Dat steekt. Met argusogen wordt vanuit Doetinchem gekeken naar een stabiele club als Go Ahead Eagles die met doordacht beleid komende zomer zelfs Europa ingaat.

Ontploffingsgevaar dreigt bij De Graafschap na ontslag scout (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated:

Views: 6444

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.